Salkkareista tuttu Tuuli Mattila aikoo avioitua tänä kesänä Lauri Nurksen kanssa, mutta ei juuri stressaa hääjärjestelyistä.

Salatut elämät -sarjasta tunnettu näyttelijä Tuuli Mattila, 38, on menossa naimisiin loppukesästä. Hänen puolisonsa on näyttelijä-ohjaaja Lauri Nurkse, 46. He tapasivat toisensa tv-sarjan kuvauksissa ja ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta. Pariskunnalla on myös taaperoikäinen lapsi. He kihlautuivat ennen esikoisensa syntymää.

Mattila erottuu morsiamena, sillä hän ei ole antanut periksi häähumun mukanaan tuomalle hössötykselle eikä stressaa perinteistä. Hänelle on tärkeää, että vieraat nauttivat juhlasta. Hän myös ymmärtää, että harvoin kaikki sujuu aivan suunnitelmien mukaan.

– Kunhan osaisi vain nauttia ja elää hetkessä, hän pohtii.

Mattila ei ole tarkentanut häiden vierasmäärää, mutta juhliin odotetaan alle sataa vierasta. Vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla, sillä Mattila ei kuulu kirkkoon.

Rakkauden juhla

Mattila mainitsee, että he eivät ole kokeneet ulkopuolista painetta mennä naimisiin. Hänelle häät ovat ennen kaikkea rakkauden juhla.

– Haluamme juhlia rakkautta, hän toteaa.

Mattilalle ja Nurkselle häät tuntuvat tässä elämänvaiheessa oikealta valinnalta, varsinkin kun heillä on yhteinen perhe.

– Ylipäänsä elämän ja sen pienien hetkien juhliminen on tärkeää. Ne ovat arvokkaita. Mitä järkeä elämässä on, jos siitä ei nauti? Mattila pohdiskelee.

Hän on huomannut, että juhlien järjestäminen on aina ollut sen arvoista, eikä hän ole koskaan katunut sitä.

Sortavia perinteitä vastaan

Mattila suhtautuu kriittisesti useisiin häihin liittyviin perinteisiin, jotka hän kokee sortaviksi. Erityisesti hän kritisoi perinnettä, jossa isä saattaa morsiamen alttarille.

– Kyseessä on ikään kuin luovuttaminen. En näe mitään syytä toistaa perinteitä, joiden viesti voi olla naisen sortaminen. Siinä ei ole mitään kaunista, hän toteaa.

Mattilan isä on tasa-arvon kannattaja, ja hän on samaa mieltä tyttärensä kanssa tästä asiasta.

– Ei minun äitiäni kukaan luovuttanut. Hän sanoi isälleen, että kävelen sinne itse, Mattila jakaa.

Vaikka Mattila ei vielä paljasta, mitä hänen sukunimensä kohtaloksi tulee, hän pohtii kriittisesti nimenmuutosta avioliitossa.

– On kyseenalaista, että automaattisesti pitäisi ottaa miehen nimi. Tärkeämpää on miettiä vaihtoehtoa, joka tuntuu molemmista hyvältä, hän peräänkuuluttaa.

– Miksi mies ei voisi ottaa naisen nimeä? Pitäisi voida avoimesti harkita, kumpi nimi kuulostaa paremmalta, hän ehdottaa.

”Mikä on häämarssi?”

Tuuli Mattila
Tuuli Mattila suhtautuu hääperinteisiin myönteisesti, kunhan hän saa itse valita, mitkä niistä ottaa käyttöön.

Tuuli Mattila suhtautuu hääperinteisiin myönteisesti, kunhan hän saa itse valita, mitkä niistä ottaa käyttöön.

Mattilan vastaus perinteiseen häämarsseja koskevaan kysymykseen kuvastaa hänen suhtautumistaan perinteisiin.

– Mikä se on? hän kysyy ihmetellen.

Mattila on salaperäinen tulevien häidensä ohjelman ja musiikkivalintojen suhteen, mutta vihjaa mahdollisesti livemusiikin kuulumisesta juhlaan.

– Meillä on vielä joitakin yksityiskohtia avoinna, hän toteaa.

Vaikka tietyt perinteet, kuten morsiamen ryöstö ja kimpunheitto, eivät vedä Mattilaa puoleensa, hän nauttii syömisestä ja juhlimisesta osana hääjuhlaa. Hän painottaa, ettei halua arvostella muiden valintoja, kunhan ne ovat henkilökohtaisesti mietittyjä eikä pakosta tehtyjä.

Mitä tulee polttareihin, Mattila ei ole vielä varma niiden järjestämisestä, mutta kertoo toivovansa niitä.

– Olisihan se hauskaa, hän pohtii.

Hääpuku Tukholmasta

Tuuli Mattila
Tuuli Mattila on jo hankkinut hääpukunsa.

Tuuli Mattila on jo hankkinut hääpukunsa.

Hääpuvun Mattila on jo hankkinut Tukholmasta. Hän suhtautuu juhla-asuunsa rennosti: tärkeintä on, että se tuntuu mukavalta päällä.

– Se on kuitenkin vain vaate, hän toteaa.

Valittu puku tuntui heti sopivalta.

– Malliltaan se on melko erikoinen, hän paljastaa haastattelussa.

Hunnun käyttö on Mattilalle vielä avoinna, mutta hän on varma siitä, että hän haluaa hääkimpun. Hän on kiinnostunut harmonisista, hempeistä sävyistä kukka-asetelmassaan. Mattila oli jopa vakavasti harkinnut kasvattavansa hääkukat itse.

– Mutta entä jos peura tulee ja syö ne kaikki juuri ennen häitä, hän naurahtaa.

Hääkampauksestaan Mattila ajattelee, että hiukset voisi olla ainakin osittain kiinni. Maskeeraajan palkkaamisen hän alkaa harkita vasta haastattelun aikana.

– Juhlalookissa pitäisi olla jokin wow-efekti, hän toteaa.

Vegaanisuus elämänarvona

Tuuli Mattila
Tuuli Mattila on tarkka ainoastaan siitä, että häissä tarjottava ruoka on vegaanista.

Tuuli Mattila on tarkka ainoastaan siitä, että häissä tarjottava ruoka on vegaanista.

Hääkakku on Mattilalle mieluinen perinne, mutta hän on päättänyt, että sen on oltava vegaaninen. Tässä asiassa morsian on erityisen tarkka.

Viisi vuotta sitten pariskunta kokeili vegaanihaastetta, jonka seurauksena heidän ruokavalionsa muuttui täysin vegaaniseksi. Tämän vuoksi häävieraatkin saavat nauttia vegaanisesta juhla-ateriasta.

Mattila kertoo, että siirtymä vegaaniseen ruokavalioon toi hänelle erinomaisen olon. Elimistön sopeutuminen uuteen ruokavalioon vei kuitenkin aluksi muutaman kuukauden. Elämänmuutoksen myötä hän on tullut tietoiseksi ruokavalion merkityksestä niin ympäristön kuin eettisyydenkin näkökulmasta.

– Toiset saattavat alkaa selitellä ja tuntea syyllisyyttä, kun puhutaan vegaanisuudesta, hän kuvailee kokemuksiaan.

Vaikka Mattila ei tuomitse sekasyöjiä, hän ei halua käyttää rahaa ruokaan, joka on vastoin hänen omia arvojaan.

– En halua tarjota liharuokia. Ylipäätään, kun järjestän juhlia, kaikki on vegaanista, hän tiivistää.

Häämatkaa ei päätetty

Vaikka häämatkan suunnitelmat ovat vielä auki, Mattila harkitsee kotimaassa matkailua, erityisesti luonnossa liikkumista.

– Olisi ihanaa mennä Lappiin, johonkin erämökkiin, hän haaveilee.

Vaikka Mattila on matkustanut myös ulkomaille, hän ei täysin hylkää lentomatkailua, mutta suhtautuu siihen kriittisesti. – Ei kannata turhaan lennellä. Koska noudatan vegaanista ruokavaliota, koen jo tekeväni osani ilmaston hyväksi. Jokaisen olisi hyvä miettiä, onko välttämätöntä jatkuvasti lentää paikasta toiseen, hän pohtii.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *