Marja Kihlström korostaa tärkeää seikkaa seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Suomessa suositusta Naked Attraction -ohjelmasta tunnettu 39-vuotias erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström, muistuttaa Instagramissa seksuaalisen suostumuksen tärkeydestä. Hän korostaa, että toisen ihmisen rajojen ylittäminen on aina valinta.

– Myöntävä vastaus on myöntävä, kieltävä on kieltävä. Jos henkilö nukkuu tai on liian päihtynyt, vastaus on ei. Tilanne saattaa houkutella, mutta päätös on aina tehtävä. Tällöin ylittää toisen asettamat rajat, loukkaa toisen henkilökohtaisia rajoja. Ja kun kyse on seksuaalisuudesta, rajojen loukkaaminen koskettaa ihmisyyden syvintä olemusta, hän toteaa julkaisussaan.

Kihlström painottaa, että suostumus on perimmiltään erittäin selvä käsite.

– Molempien täytyy haluta sitä, mitä ollaan tekemässä. Kaikkiin mukaviin yhteisiin hetkiin kuuluu myös oikeus mielen muuttamiseen, sillä vaikka aluksi olisi suostunut, olo voi muuttua tai se ei enää tunnu mukavalta, seksuaaliterapeutti mainitsee.

– Se voi herättää mielipahaa tai ärtyisyyttä, mutta se ei ole peruste jatkaa, jos toinen ei ole valmis. Äläkä ota pornosta esimerkkiä voimakkaista otteista tai pakottamisesta, ellei siitä ole etukäteen yhteisesti sovittu, hän tähdentää.

Kihlström painottaa, että esimerkiksi toisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen, ahdistelu tai väkivalta voivat vaikuttaa merkittävästi ihmisen käsitykseen itsestään tai toisista.

– Painostus voi johtaa vastenmielisyyteen, häirintä voi muuttaa pukeutumistapaa ja eristää, raiskaus voi tuhota luottamuksen muihin ihmisiin. Seksuaalisuuteen voi vaikuttaa monta seikkaa huomaamatta, ja moni “en ole seksuaalinen” -kommentin lausunut on huomannut vastaanotolla, että tämä ajatus on kehittynyt vähitellen jonkun rajoja rikkovan teon tai tekojen seurauksena. Onneksi itsetuntemus ja kokemukset itsestä voivat muuttua.

Kihlström kuvaili äskettäin julkaistussa “Lupa olla tyttö” -kirjassa (Into Kustannus), että hän oli kohdannut seksuaalista häirintää nuoruudessaan. Seksuaaliterapeutti kehui äitiään siitä, että tämä oli opettanut hänelle, kuinka tärkeää on tuntea ja pitää omat rajat. – Kaikki tuo opetus oli äärimmäisen tarpeellista, ja silti olisin tarvinnut enemmän tukea omien rajojeni vahvistamiseen vuosien varrella, kun kehityin tytöstä naiseksi. Teini-ikäni oli täynnä seksuaalista häirintää muistuttavia tilanteita sekä koulussa että vapaa-ajalla. Kun pääsin baari-ikään, tilanteet vain pahenivat, hän totesi kirjassa.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *