Atlantin yli soutanut Jari Saario kertoo vaarallisesta matkastaan Gogin Kantabaari -podcastissa.

Jari Saario nousi suomalaisten tietoisuuteen, kun hän souti Atlantin yli ja takaisin vuonna 2023. Tämän uroteon myötä hän sai kutsun Linnan juhliin samana vuonna.

Nyt tämä soutuhirmu avaa kokemuksiaan ja antaa paljastuksia soutumatkoistaan Gogin Kantabaari -podcastissa.

Podcastissa Jari Saario paljastaa yllättävän seikan Atlantin ylityksestään: matkan aikana hänen pituudestaan katosi kolme senttimetriä.

– Olin ennen soutua 188 senttimetriä pitkä, mutta soutureissun jälkeen mittasin enää 185 senttimetriä, Saario kertoo.

Hän arvelee, että pituuden väheneminen saattaa johtua siitä, että pitkäaikainen istuminen ja epäsäännöllinen uni eivät salli välilevyjen kudosnesteiden palautua normaalisti.

– Kun vene heiluu kuin huvipuistolaitteessa, välilevyt voivat siirtyä paikoiltaan, eikä se palautuminen ole enää entisellään, Saario toteaa podcastissa.

Jari Saario valmistautuu seuraavaan haasteeseensa: hän aikoo soutaa Etelä-Amerikasta Afrikan eteläkärkeen. Venevalmistajat aluksi epäilivät, ettei kukaan pystyisi soutamaan tätä reittiä, mutta lopulta he tarjosivat mahdollisuutta Saariolle.

– Kun he esittivät minulle tämän idean, ajattelin heti, että ‘wow’. Tämä on siistiä, tämä on tavoitteeni, Saario kuvailee innostustaan.

Podcastissa Saario kertoo, että Suomen eturivin purjehtijat pitävät hänen souturetkiään hengenvaarallisina “kamikaze-souturetkinä”.

– Lupaan, että tulen selviämään hengissä, Saario toteaa itsevarmasti.

Vaikka Saario on kokenut selviytyjä merellä, hän myöntää podcastissa, että arjessa hän ei aina muista pitää huolta itsestään.

– Olen sellainen henkilö, joka huolehtii muista ja murehtii aina muiden hyvinvoinnista, Saario sanoo.

Saario tunnustaa, että hänen keskittyessään muihin asioihin, kuten seikkailuihinsa, hän usein unohtaa perustarpeensa kuten syömisen ja juomisen. Hän kertoo esimerkin, joka kuvastaa tätä unohteluansa. Kun hänen perheensä oli 2,5 vuorokautta Ruotsin risteilyllä, hänen tyttärensä kysyivät kotiin palattuaan, mitä isä oli syönyt heidän poissaollessaan.

– Mä join kahvia silloin kun lähditte, Saario muistelee vastanneensa.

Koko risteilyn ajan syöminen oli täysin unohtunut.

Irtisanoutui tammikuussa

Jari Saario ilmoitti tammikuussa Instagramissa, että hän on irtisanoutunut palomiehen työstään, mikä oli yllättävä päätös hänen seuraajilleen.

– Tiedän, että jonain päivänä palaan takaisin, en häntä koipien välissä vaan nöyränä kysymään, vieläkö mahdun joukkoon mukaan. Nyt toivon, että saisin paljon puhekeikkaa, jolla pystyisin elämään, maksamaan edellisen seikkailun velat ja luomaan pohjaa seuraavaan seikkailuun, Saario kirjoitti päivityksessään.

Tämän uutisen jälkeen Saario ei jäänyt toimettomaksi, vaan hän suuntasi seuraavaan, entistäkin uhkarohkeampaan seikkailuunsa.

Helmikuussa Jari Saario jakoi Instagramissaan saavutuksensa, kun hän oli kiivennyt Tansaniassa sijaitsevan Kilimanjaron huipulle. Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori, ja Saario kiipesi sen huipulle kestäen matkassa 95 tuntia. – Tiesin, ettei kroppa ollut vielä valmis tähän Atlantin soudun jälkeen, kun normaali kävelykin oli huteraa, mutta sisulla tästäkin selviää. Huomasin jo mennessä, kun liikuimme ylös ja alas, että alasmenossa ei löytynyt enää samaa tarmoa ollenkaan, Saario kirjoitti julkaisussaan.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *