Iskelmälaulaja Kisu Jernström, 73, sairastui vakavasti viime vuonna. Nyt hän avaa tilannettaan terveydestään.

Kun on kohdannut kuoleman, herää voimakas halu tarttua elämään entistä lujemmin.

Iskelmälaulaja Kristian ”Kisu” Jernström, 73, vastaa puhelimeen kiireisen päivän keskeltä. Hänellä on kädet täynnä työtä, sillä hän valmistelee tulevana lauantaina pidettäviä Degerbyn possujuhlia.

Tilanne on muuttunut viime vuodesta. Tuolloin Jernström oli juuri selvinnyt rankasta keväästä, jonka aikana hänelle diagnosoitiin toinen syöpä. Ruokatorven ja vatsalaukun sarkooma poistettiin ainutlaatuisessa leikkauksessa, jollaista ei oltu aiemmin Suomessa toteutettu.

Kun leikkaus oli ohi, olo oli voimaton.

– Niin se meni, ettei kenenkään voinut mennä takuuseen mistään. Mietin kyllä, että entä jos en selviä tästä. Mutta usko oli koko ajan vahva, ja lääkärit tekivät kaikkensa. Se oli vaikea prosessi, mutta päättyi onnellisesti, Kisu Jernström kertoo.

Raju kokemus on jättänyt häneen merkkinsä.

– Voin kertoa, että nyt voin hyvin. Viime vuosi oli valtava koettelemus. Toipuminen vie todella pitkän ajan, sillä niin voimakkaat hoidot vaikuttavat ihmiseen pitkään.

– Kun kohtasin toisen syöpädiagnoosin, kuntoni romahti täysin. On haastavaa palautua siihen fyysiseen kuntoon, jossa ennen olin. Aina tulee uusia takaiskuja. Olen ollut tavallista alttiimpi sairastumaan flunssaan.

Jernström toivoisi, että jaksaisi liikkua nopeammin ja että hänen kehonsa kestäisi raskaampia urheilusuorituksia. Toistaiseksi näin ei ole.

– Kunto on heikompi kuin toivoisin, mutta en halua valittaa siitä, hän toteaa.

Vuonna 2020 Jernströmillä todettiin alanielun syöpä, josta hän toipui. Vaikka syöpä uusiutui, laulaja ei halua käsitellä kokemuksiaan synkällä tavalla. Hän kertoo pitäneensä toivoa yllä koko ajan. Läheiset ja ystävät olivat suurena tukena. Erityisen suuren kiitoksen ansaitsee hänen Tiina-vaimonsa, jonka kanssa Kisu on kulkenut rinnakkain jo lähes 20 vuotta.

– Vaimollani oli iso ja raskas rooli tässä kaikessa, hän toteaa.

Musiikista voimaa

Iskelmätähdellä on vahva tahto jatkaa elämäänsä eteenpäin.

– Aina on oltava tavoite. Täytyy suunnata katse kohti päämäärää, olipa se sitten pieni tai suuri. Nyt possujuhlat ovat minulle iso juttu. Jollekulle toiselle se voisi olla vaikkapa loma.

– Aiemmin tavoitteeni saattoi olla uuden levyn valmistuminen. Päämäärät ovat aina ohjanneet merkittävästi elämäni suuntaa.

Viime vuonna vain kuukausi rankan leikkauksen jälkeen Kisu Jernström nousi Degerbyn possujuhlien lavalle ja tunsi olonsa turvalliseksi musiikin keskellä.

Tänä vuonna 6. heinäkuuta Inkoon lavalle nousevat brittipop-legenda Sweet, 60-vuotisjuhliaan viettävä Topmost ja Hott File. Vaikka Kisulla onkin ollut paljon työtä pitää kaikki langat käsissään, hän odottaa erityisesti Topmostin esiintymistä innolla.

– Ohjelmisto on kehittynyt vuosien saatossa ja kasvanut suuremmaksi. Festivaalipäivänä paikalla on työntekijöitä, kansainvälinen näyttämö ja Suomen paras kulissien takainen tarjoilu, hän kehuu pilke silmäkulmassa.

Varttuneemman sukupolven suosima hyvän mielen festivaali on löytänyt vakiintuneen yleisönsä, jolle musiikki ja laadukas ruoka määrittävät illan ohjelman.

Iskelmätähti pystyy tänä vuonna itsekin nauttimaan festivaalitunnelmasta aivan uudella tavalla, sillä hänen terveytensä on kohentunut.

– Festareiden tunnelma on täysin ainutlaatuinen! Teemme Topmostin kanssa keikan aivan kuten vanhoina hyvinä aikoina. Se tuntuu palkitsevalta ja tuo itsellekin hyvää mieltä. Fanit ovat olleet mukana vuosikymmenten ajan, Kisu kiittää.

Hän mainitsee, että bändissä ei ole varsinaista johtajaa, vaan esiintymiset toteutetaan tutun porukan kanssa rennossa hengessä.

– Kaikki haluavat vuorollaan ohjata suuntaa. Näin se menee, kun kuusi ystävää kokoontuu aika ajoin yhteen ja harjoittelee, hän naurahtaa. Jernström on ylläpitänyt vaimonsa kanssa kyläkauppaa Inkoossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Yhteistyö puolison kanssa ei kaikilta onnistu, mutta heille se sujuu luontevasti.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *