Me Naiset -lehdessä dopingista kiinni jääneen hiihtäjätähden perhe muistelee vaikeita aikoja.

Me Naiset -lehdessä Mika Myllylän entinen puoliso Suvi Paavola, 51, ja tytär Olivia Myllylä, 25, kertovat perheen vaikeista ajoista Lahden 2001 dopingskandaalin jälkeen. Mika Myllylä oli aikanaan Suomessa juhlittu hiihtäjäsankari, mutta dopingin käytöstä kiinni jäätyään Lahden MM-kilpailuissa vuonna 2001 hänen elämänsä muuttui. Myllylä alkoi käyttää alkoholia ja kuoli kotonaan tapaturmaisesti vuonna 2011.

Suvi ja perheen lapset joutuivat viettämään paljon aikaa poissa kotoa, kun Mika kamppaili alkoholismin kanssa. Heidän avioliittonsa päättyi eroon vuonna 2007. Suvi tuki Mikaa sekä ennen että jälkeen eron, kun hiihtäjä yritti löytää apua alkoholismiinsa. Vaikka apua haettiin, se ei lopulta riittänyt, ja Mikan kuolema, vaikka se ei tullutkaan perheelle täysin yllätyksenä, oli heille valtava isku.

  • Alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen, se on todella kuluttavaa. Päihdeongelma ei ole lasten nähtäväksi sopivaa. Elämässäni on paljon päiviä, jotka olisin valmis vaihtamaan pois, Suvi paljastaa Me Naisille.

Suvi toteaa, että kipeät tapahtumat käsitellään usein vasta aikuisiässä. Olivia, joka menetti isänsä 12-vuotiaana, kuvaa lapsuuttaan sumuisena aikana. Aikuisena hän on kärsinyt keskivaikeasta masennuksesta, mutta on päässyt Kelan tukemaan psykoterapiaan. Helpotusta on tuonut myös perheen kyky keskustella vaikeista tapahtumista avoimesti ja rehellisesti.

  • En tiedä, missä me nyt olisimme, jos emme olisi aina pystyneet puhumaan asioista. En ymmärrä, miten ihminen voi selvitä, jos mahdollisuus keskusteluun puuttuu, Olivia sanoo Me Naisille.

Suvi ja Olivia ovat erittäin läheisiä ja työskentelevät yhdessä Suvin kauneushoitolassa Tampereella. Heidän avoin kommunikaationsa on ollut keskeinen voimavara vaikeina aikoina.

Vuonna 2021 tuli kuluneeksi kymmenen vuotta Mika Myllylän kuolemasta. Iltalehti uutisoi tuolloin Myllylän elämän vaiheista ja lainasi hänen testamenttiaan, jonka hän kirjoitti viikko Lahden doping-käryn jälkeen: Minut on kohdannut syvä suru. Sydämeni on murtunut, enkä tuskani määrää voi sanoin kuvata. Iso osa maailmaani mureni 28.2.2001, kun sain suureksi järkytyksekseni kuulla MM-kisoissa antamani dopingnäytteen olevan positiivinen. Elämäni pahin painajainen oli alkanut.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *