Kiminkinen pitää helteitä huolestuttavina erityisesti ikäihmisten kannalta.
Tapani Kiminkinen, 69, iloitsee siitä, että helteet ovat jälleen saapuneet Suomeen.
Tv:stä tuttu maalaislääkäri tunnistaa kuitenkin helteiden terveysriskit.
– Helteillä on omat vaaransa, erityisesti jos kyseessä on sydänsairas tai iäkäs henkilö. He kuivuvat nopeasti ja sydän voi rasittua, Kiminkinen selittää.
Kiminkinen on kuullut tarinoita, joissa vanhus pitää sähköpatterit päällä ympäri vuoden omassa kodissaan, eikä tuuleta lainkaan. Tämä on hänen mielestään huolestuttavaa.
– Siinä piilee todellisia riskejä. On tärkeää, että vanhusten omaiset varmistavat kesäisin, että he juovat riittävästi vettä, jotta vältetään vakavat seuraukset, Kiminkinen korostaa.
– Monet iäkkäät ovat luonnostaan vilukissoja. Muistan vaikka oman isoisäni, joka eli yli 90-vuotiaaksi. Kun muut viettivät kesähelteitä heinäpellolla, hän istui pihakeinussa karvalakki päässään, töppöset jalassaan ja hanskat käsissään. Vanhukset eivät aisti lämpöä samalla tavalla kuin nuoremmat. Se on todella vaarallista, etenkin jos nesteytys unohtuu.
Kiminkisen mukaan pelkkä vesi ei riitä, vaan juomassa tulisi olla myös muita ravinteita.
– Ei pidä juoda pelkkää vettä, vaan lisätä juomaan välillä suolaa. On tärkeää pysyä myös varjossa ja mennä järveen uimaan vähintään kaulaa myöten, Kiminkinen neuvoo.
– Hoivakodeille annan ohjeeksi helteillä, että vanhuksille täytyy aktiivisesti tarjota juotavaa. Ei riitä, että jätetään vesilasi huoneeseen, sillä he eivät välttämättä muista juoda sitä itse. Heitä täytyy auttaa juomaan, hän lisää.
Työskennellessään hoivakotien lääkärinä Kiminkinen on nähnyt myös ilmalämpöpumppujen hyödyt. Hänellä on itsekin useita ilmalämpöpumppuja kotonaan.
– Ilmalämpöpumppu on loistava keksintö! Jokaisen vanhuksen kodissa pitäisi olla sellainen, mutta monet eivät hanki sitä ja kaikilla vanhuksilla ei ole myöskään varaa sellaiseen.
”Toimin itsekin väärin”
Kiminkinen oli juuri ennen Suomen hellejaksoa nauttinut lämpimästä säästä Kreetalla perheensä kanssa.
– Laskeutuessamme lentokoneella ajattelin, että olemmeko tulleet saunaan. Siellä oli yli 40 astetta lämmintä, mutta lopulta lämpötila tasaantui 33–34 asteeseen, Kiminkinen kertoo.
Kiminkinen tunnustaa tehneensä virheen matkallaan. Hän oli innokkaana entisenä juoksijana lähtenyt tutkimaan vuoristoa juoksemalla.
Lenkin aikana paikallinen nainen pysäytti Kiminkisen kauhistuneena.
– Nainen huudahti hätääntyneenä: ”Hyvänen aika, etkö ymmärrä, että täällä on jo monta kuollut, tämä on hengenvaarallista! Ota vesipulloni ja juo!” Vastasin hänelle, että olen lääkäri ja tottunut tällaiseen, mutta hän oli silti huolestunut. Myönnän, että tein väärin, kun lähdin helteessä puolentoista tunnin juoksulenkille ilman vettä.
Kiminkinen muistelee yli kymmenen vuotta sitten tapahtunutta kesää, jolloin helle oli vähällä koitua myös hänen kohtalokseen. Tuolloin hän kuvasi Ylelle “Tohtori Kiminkinen” -sarjaa heinäkuisessa helteessä.
– Kuvauspaikkamme oli Saarijärvellä, missä lämpötila nousi 37 asteeseen. Aamupäivällä kuvasimme kirkossa, joka yleensä on aamuisin viileä, mutta ei silloin. Se oli todella poikkeuksellista ja tuntui hurjalta. En muista kokeneeni koskaan niin kuumaa säätä.
– Lapsuudessani kesät tuntuivat viileiltä. Seurasin lämpötiloja tarkasti, sillä kasvoin pientilalla. Elämämme riippui luonnosta ja sääolosuhteista, minkä vuoksi seuraan yhä säätiloja.
Tulevana kesänä Kiminkinen ei ainoastaan jatka lääkärin töitään, vaan osallistuu myös kesätapahtumien järjestämiseen Saarijärvellä. – Olisi erittäin tärkeää, että jokaisella paikkakunnalla olisi oma identiteettinsä ja kesätapahtumia, jotta kaikki eivät keskittyisi vain suuriin tapahtumiin, joihin kaikilla ei ole varaa osallistua. Jokainen paikkakunta on kaunis ja arvokas, Kiminkinen toteaa.