Janne Kataja lomailee parhaillaan.

44-vuotias näyttelijä ja yrittäjä Janne Kataja sai maanantai-aamuna puhelimeensa huolestuttavan viestin. Kataja on tällä hetkellä matkalla Puolassa. Hän kertoi tilanteesta ja julkaisi viestistä kuvan maanantaina Instagramin tarinat-osiossa, joka on nähtävillä 24 tuntia.

Viestissä annettiin varoitus myrskystä, kovasta tuulesta, rankkasateesta ja rakeista, ja kehotettiin hakeutumaan suojaan myrskyn ajaksi.

– Puolan kävijät! Onko tällainen myrskyvaroitusviesti tuttu? Missään sääpalvelussa ei mainita myrskyä, Kataja ihmettelee Instagramissa.

Kataja sai nopeasti runsaasti vastauksia Instagram-seuraajiltaan.

– Puolassa näyttää olevan tapana lähettää säätiedotteita varsin herkästi, Kataja selittää saaneensa tietää seuraajiltaan.

Katajan mukaan satoi toki, mutta mitään suurempaa ei tapahtunut. Varoitus oli kuitenkin mahdollisesti perusteltu.

– Nyt on päivitetty tieto, että etelästä on tulossa ukkosmyräkkä. Pidämme tilannetta silmällä, Kataja ilmoittaa.

Euroopan poikkeuksellisen korkeat lämpötilat saattavat aiheuttaa myrskyvaroituksia laajemminkin. Säämalli ECMWF:n mukaan Euroopan kesä–elokuun lämpötilat ovat 0,5–2 astetta tavanomaista korkeampia. Erityisesti poikkeavat sääolot vaikuttavat eteläiseen Eurooppaan, Balkanin alueelle ja osiin itäistä Eurooppaa.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kommentoi tiedotteessaan lämpötilojen vakavia vaikutuksia.

– Vaikka lämpimät säät voivat tuoda kaivattua kesätunnelmaa lomailuun, ne voivat aiheuttaa myös vähemmän toivottuja seurauksia: helteen tuomia terveysongelmia, kuivuutta, maastopalojen riskiä sekä mahdollisia haasteita ruokataloudelle ja luonnolle, Joanna Rinne selittää.

Myrskyvaroituksia on annettu myös Suomessa.

Viime viikolla raportoitiin, että ukkoskausi alkoi Suomessa tavallista rajummin kesäkuun vaihteessa. Jo kesäkuun alussa salamointi oli huomattavasti yleisempää kuin kesäkuussa keskimäärin.

Jätä vastaus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *