Antero Mertaranta on tunnettu suomalainen urheilukommentaattori ja televisiopersoona, syntynyt 17. tammikuuta 1956 Hyvinkäällä ja nyt 68-vuotias ja 178 cm pitkä. Hän on tunnettu erityisesti jääkiekko-otteluiden energisestä ja intohimoisesta selostuksestaan erityisesti kansainvälisissä turnauksissa, kuten IIHF:n MM-kisoissa ja talviolympialaisissa. Mertarannan innostunut tyyli on tehnyt hänestä suomalaisten urheilufanien rakastaman hahmon.

Varhaiset Vuodet ja Koulutus

Lapsena Antero Mertaranta kasvoi Hyvinkäällä, missä hänen kiinnostuksensa urheilua kohtaan heräsi jo varhain. Hän vietti suuren osan ajastaan pelaten jääkiekkoa ystäviensä kanssa, mikä loi perustan hänen tulevalle uralleen. Lisäksi hän pelasi nuoruudessaan pesäpalloa, mikä laajensi hänen urheilullista osaamistaan ja antoi hänelle lisää kokemusta joukkuelajeista.

Koulutuksensa hän aloitti Hyvinkään yhteiskoulussa, jossa hän osallistui aktiivisesti urheilutoimintaan. Lukion jälkeen hän päätti syventyä opintoihin Helsingin yliopistossa, jossa hän opiskeli viestintää ja journalistista viestintää. Hänen päätavoitteensa oli yhdistää rakkautensa urheiluun ja kiinnostuksensa mediaan, ja vuonna 1980 hän valmistui kandidaatiksi. Näiden opintojen aikana hän myös toimi musiikinopettajana ja palomiehenä, mikä osoitti hänen monipuolisuutensa ja kyvyn soveltaa taitojaan eri aloilla.

Yliopiston jälkeen hän jatkoi opintojaan maisteritasolla, mikä antoi hänelle syvällisen ymmärryksen viestinnän ja journalismin teoriasta. Tämä akateeminen tausta oli ratkaisevan tärkeä hänen tulevalle uralleen urheiluselostajana, sillä se tarjosi hänelle tarvittavat tiedot ja taidot, joita hän tarvitsi menestyäkseen alalla.

Perhesuhteet ja Uusi Rakkaus

Antero Mertarannan vaimo hakee eroa

Antero Mertaranta oli pitkään naimisissa Pirjo Mertarannan kanssa, mutta pari erosi vuonna 2013. Molemmat ovat koulutukseltaan luokanopettajia. Pirjo on tehnyt pitkän uran opettajana, kun taas hänestä tuli tunnettu urheiluselostaja ja juontaja. Heillä on kolme aikuista poikaa: Jasse, syntynyt 1986, Anssi, syntynyt 1992 , sekä nuorin poika, syntynyt 1996. Perheeseen kuuluu myös yksi lapsenlapsi, jonka kanssa hän viettää mielellään aikaa. Nykyään hän elää uudessa parisuhteessa.

Perhe elämästä Selostusmaailman Huipulle

Hänen uransa urheiluselostajana alkoi 1980-luvun lopulla, ja nopeasti hänestä tuli yksi Suomen tunnetuimmista äänistä urheilutapahtumissa. Aluksi hän työskenteli musiikinopettajana ja palomiehenä, mutta hänen intohimonsa urheilua kohtaan johti hänet selostustehtäviin.

Läpimurto ja Jääkiekon Selostus

Hänen suuri läpimurtonsa tapahtui vuonna 1995, kun hän selosti Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruuden Tukholman MM-kisoissa. Tämä selostus, jossa hän käytti kuuluisaa lausahdustaan ”Se on siinä!”, jäi monien mieleen ja teki hänestä kotimaisen selostuslegendan. Siitä lähtien hän on selostanut kaikki Suomen ottelut jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa.

Monipuolinen Selostustyö

Vaikka jääkiekko on hänen tunnetuin selostuskohteensa, hän on selostanut myös muita lajeja, kuten jalkapalloa, yleisurheilua ja pesäpalloa. Hänen selostustyylinsä on tunnettu sen värikkyydestä, huumorista ja innostuksesta. Hänen tunnetut kielikuvansa ja sutkautuksensa ovat jääneet elämään urheilufanien keskuudessa.

Televisiojuontajana

Vuonna 2001 hän aloitti ”Se on siinä” -urheiluvisailun juontajana, joka saavutti suuren suosion ja jatkui vuoteen 2009. Tämä ohjelma toi hänen persoonallisen selostustyylinsä entistä laajemman yleisön tietoisuuteen. Lisäksi hän on juontanut ohjelmia kuten ”Urheiluhullut” ja ”Ennätystehtaan”.

Musiikkiura

Musiikki on myös tärkeä osa hänen elämäänsä. Hän soittaa rumpuja Anza Mertaranta Allstars -yhtyeessä, joka on julkaissut useita albumeja ja esiintyy aktiivisesti. Hänen tunnetusta selostuslauseestaan ”Ihanaa, Leijonat, ihanaa!” tehty kappale saavutti suurta suosiota Suomessa.

Vaikutus ja Perintö

Hänen uransa urheiluselostajana ja juontajana on ollut monipuolinen ja menestyksekäs. Hänen tunnistettava äänensä ja intohimoinen selostustyylinsä ovat tehneet hänestä rakastetun hahmon suomalaisessa urheilukulttuurissa. Hänen lausahduksensa ja innostuksensa ovat innoittaneet monia uusia selostajia ja jättäneet pysyvän jäljen suomalaiseen urheiluhistoriaan.

Paljonko Antero Mertaranta tienaa?

Hänen nettovarallisuuden arvioidaan olevan 1-5 miljoonaa dollaria vuonna 2023. Hän on ansainnut merkittävän osan tuloistaan urheiluselostajana ja juontajana. Lisäksi hänen tulonlähteisiinsä kuuluvat erilaiset televisio-ohjelmien juontotehtävät sekä musiikkiura rumpalina Anza Mertaranta Allstars -yhtyeessä. Hänen pitkä ja menestyksekäs uransa on tuonut hänelle huomattavia tuloja sekä laajaa tunnustusta Suomessa ja ulkomailla.

Legendaarinen kommentaattori palaa jääkiekon MM-kisojen 2025 selostajaksi

Keväällä 2025 Antero Mertaranta palaa selostamaan jääkiekon MM-kisoja MTV:lle. Hän selostaa kaikki Suomen ottelut suorina lähetyksinä MTV3- ja MTV Katsomo -kanavilla, turnauksen pääpaikkana toimien Tukholman Globen. Kisat järjestetään Ruotsissa ja Tanskassa, ja katsojat pääsevät jälleen nauttimaan hänen ikonisesta tyylistään ja kuuluisasta fraasistaan ”Se on siinä!”.

Palkinnot ja Arvostukset Uransa Varrelta

Antero Mertaranta on urallaan saanut useita merkittäviä tunnustuksia ja palkintoja, jotka heijastavat hänen pitkäaikaista ja vaikuttavaa panostaan urheiluselostuksessa. Hänen omaleimainen ja energinen selostustyylinsä on tuonut hänelle lukuisia arvostuksia ja tunnustuksia niin kollegoiden kuin yleisönkin taholta.

Palkinnot ja Tunnustukset:

  • Vuoden Urheilutoimittaja: Antero on useaan otteeseen valittu Vuoden urheilutoimittajaksi, mikä korostaa hänen ammattitaitoaan ja suosiotaan urheilutoimittajien keskuudessa.
  • Elämäntyöpalkinto: Suomen Urheilugaalassa hän sai vuonna 2018 elämäntyöpalkinnon tunnustuksena pitkästä ja menestyksekkäästä urastaan urheiluselostajana.
  • Kultainen Venla -palkinto: Hän on myös palkittu Kultaisella Venlalla, joka myönnetään vuosittain ansioituneille suomalaisille televisio- ja radio-ohjelmien tekijöille.
Jätä vastaus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *