Näyttelijä Jasmin Hamid jakoi Instagram-tilillään kertomuksen ajatuksia herättävästä tapauksesta.
Tunnettu “Salatut elämät” -sarjasta, näyttelijä ja juontaja Jasmin Hamid jakoi Instagram-tilillään kuvauksen Helsingissä kokemastaan ajatuksia herättävästä tilanteesta. Hamid oli todistajana, kun lapsi näpisti toiselta, aikuisen kanssa olleelta lapselta lippiksen päästä “keskellä kirkasta päivää”.
Vaikka Jasmin Hamid ei ollut näpistyksen uhri, hän osallistui tilanteeseen täysin sivullisena.
– Huomasin, mitä tapahtui, ja lähdin jahtaamaan näpistelijää. Onnistuin saamaan hänet palauttamaan lippiksen, mutta valitettavasti en ehtinyt keskustella hänen kanssaan siitä, miksi hän toimi niin ja kuka hän on, Hamid muistelee.
Hamid oli huutanut näpistäjälle käskyjä pysähtyä ja antaa lippis takaisin.
– Näyttää siltä, että nuorelle tuli paine, ja hän heitti lippiksen takaisin. Ehdin ottaa hänestä myös kuvan ennen kuin hän pakeni toiselle puolelle korttelia, Hamid kirjoittaa.
Hamidin julkaisemassa päivityksessä hän kertoo, että tilanne jäi vaivaamaan häntä erityisesti, koska tekijä oli hänen arvionsa mukaan noin 12–13-vuotias.
– Jos tällaista tapahtuu keskellä kirkasta päivää, mietin, millaista on illan hämärässä metroasemalla tai ostoskeskuksessa, näyttelijä pohtii.
Nuorisorikollisuus mietityttää
Hamid toivoo, että hänen puuttumisensa tilanteeseen olisi edes jollain tapaa merkityksellistä. Hän pitää tärkeänä, että aikuiset seuraavat ympärillä tapahtuvia asioita ja omaksuvat “koko kylä kasvattaa” -mentaliteetin.
– Toivon, että sama pätee myös omiin lapsiini. Jos he tekevät jotain hölmöä, heille saa ja pitääkin sanoa, Hamid toteaa.
Näpistyksen jälkeen Hamid jäi keskustelemaan paikalle uhrin äidin ja muutaman muun aikuisen kanssa, jotka olivat nähneet tapahtuneen. He tunnistivat tekijän kuuluvaksi ryhmään, joka viettää aikaa lähikauppakeskuksessa ja on tunnettu nuorten asusteiden ja digilaitteiden varastelusta.
Hamid tuntee voimattomuutta tilanteessa, koska tekijät ovat alaikäisiä ja asuvat toisaalla, eikä kukaan tunnu tuntevan heitä tai heidän vanhempiaan.
– Mitään ei oikein voi tehdä, sillä he ovat alaikäisiä ja asuvat muualla. Kukaan ei tunne heitä tai heidän vanhempiaan, Hamid huomauttaa.
Hamidia huolestuttaa yleinen välinpitämättömyys ja hän pohtii, mitä yhteiskunnallisesti voitaisiin tehdä estääkseen tällaisia tapahtumia.
– Miten voisimme varmistaa, että kaikilla olisi jotain merkityksellistä tekemistä, muuta kuin tuollainen näpistely tai muu häiriökäyttäytyminen? hän kysyy.
Kun Hamid jakoi tapauksen Instagramissa, hän sai seuraajiltaan viestejä, joissa he kertoivat samankaltaisista kokemuksista. Viesteistä kävi ilmi vanhempien huoli ja se, kuinka vaikeaa tilanteisiin on puuttua.
Hamidin mukaan huolestuneet viestit seuraajilta osoittavat, että ongelma on laajalle levinnyt.
– Tämä ilmiö on todellinen. Sain viestejä, että moni on huolissaan kouluikäisistä ja siitä, että heidän lapsensa ovat kohdanneet samankaltaisia tilanteita ympäri Suomea, Hamid kertoo.
– En itsekään oikein tiedä, mitä voi tehdä, muuta kuin pitää silmät auki ja puuttua, jos näkee joskus jotain, hän jatkaa.
Hamidille on ehdotettu, että hän lähettäisi näpistäjän kuvan poliisin etsivälle nuorisotyölle. Hän pohtii myös muita mahdollisia ratkaisuja: – Olisivatko esimerkiksi edulliset harrastukset, jotka olisivat kaikkien ulottuvilla, yksi mahdollinen ratkaisu kasvavaan ongelmaan? Toisaalta myös nuorisotyön resurssien kasvattaminen voisi olla avainasemassa tällaiseen käytökseen puuttumisessa, hän pohdiskelee.