Kiireisessä kaupunkiympäristössä, polkupyörä on mitä mainion kulkuväline. Sen avulla taittuvat niin huviretket, kauppareissut, kuin työmatkatkin, ilman parkkipaikan etsintää tai bussin odottelua. Oikeanlaisen kaupunkipyörän valinta voi kuitenkin olla hankalaa, sillä vaihtoehtoja on nykyisin monia. Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä pyörän ostoon, eri pyörätyyppeihin, ja niiden käyttötarkoituksiin.
Mikä on Kaupunkipyörä?
Kaupunkipyörällä tarkoitetaan polkupyörää, joka on pääasiallisesti tarkoitettu kaupunkiajoon. Tämä kattaa niin ruuhkaiset keskustat, kuin esikaupunkialueetkin ja näin ollen pyörän tulee soveltua monenlaisessa urbaanissa ympäristössä liikkumiseen.
Useimmat kaupunkipyörät ovat suunniteltu lyhyempiin, alle 10 kilometrin matkoihin ja toisin, kuin esimerkiksi urheiluajoon tarkoitetut pyörät, niiden suunnittelu ei keskity suorittamiseen, vaan mukavuuteen ja käytännöllisyyteen. Näin kaupunkipyörä mukautuu sulavasti kiireiseen elämäntyyliin ja tekee liikkumisesta mukavaa ja vaivatonta
Pysty ajoasento, jalkajarrut, ja leveä satula tekevät kaupunkipyöristä ergonomisen vaihtoehdon ja kompaktin suunnittelun ansiosta, pyörälle on helppo löytää parkkipaikka vilkkaassakin ympäristössä. Tämän lisäksi, useimmat kaupunkipyörät soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön, tehden niistä erinomaisen vaihtoehdon työmatkoja varten.
Mitä Huomioida Kaupunkipyörää Ostaessa
Vaikka kaupunkipyörät ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu kaupunkiajoon, se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki kaupunkipyörät ovat samanlaisia. Jotkut pyörät ovat parempia pidempiin matkoihin, kun taas toiset sopivat pikaisiin pyrähdyksiin ympäri keskustaa. Uutta pyörää hankkiessa kannattaakin siis huomioida seuraavat asiat:
Käyttötarkoitus
Satunnaisesta kauppareissusta, ammattilaiseen käyttöön, kaupunkipyörälle on monia eri käyttötarkoituksia ja ennen pyörän ostoa kannattaakin miettiä mihin pyörää tarvitaan. Pelkkään ”huviajoon” tarkoitettu pyörä ja pyörä, joka on tarkoitettu kestämään 10 kilometrin työmatka viisi kertaa viikossa ovat kaksi täysin erilaista pyörää ja niiden varustetaso ja tekniset vaatimukset eroavat toisistaan huomattavasti.
Esimerkiksi pyörän vaihteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmat kaupunkipyörät ovat yksivaihteisia ja ne ovat suunniteltu tasaiseen, hiukan mäkiseen ajoon. Jos pyörää on siis tarkoitus käyttää pidempään matkaan tai mäkisemmässä maastossa, voi monivaihteisempi pyörä olla parempi vaihtoehto.
Matkojen Pituus ja Reitti
Pyörällä tehtävien matkojen pituus ja säännöllisesti käytetty reitti vaikuttavat huomattavasti pyörän valintaan. Jos kyseessä on pitkä työmatka, joka kulkee vaihtelevan maaston läpi, kannattaa ajoneuvoksi valita urheilullisempi vaihtoehto, kun taas päällystetyillä teillä lyhyiden matkojen ajeluun niin kutsuttu hollantilainen- tai Jopo-tyylinen pyörä voi olla sopivampi valinta.
Jos pyörällä taitettava matka on erityisen vaikea tai pitkä, tai päämäärään pitäisi päästä ilman suihkun tarvetta, kannattaa sähköpyörän hankintaa harkita. Se tekee matkasta nopeampaa ja vähemmän rasittavaa ja se on autoa ympäristöystävällisempi ajoneuvo.
Kaupunkielämä voi usein vaatia usealla eri kulkuneuvolla kulkemista, ja pyörän mukana kuljettaminen ei aina ole yksinkertaista. Jos osa vakituista työmatkaa pitää siis kulkea esimerkiksi bussissa, voi taittopyörä olla paras vaihtoehto. Se on ihanteellinen kulkuneuvo intermodaaliseen liikenteeseen, sillä se taittuu helposti kokoon ja kulkee mukana bussissa, metrossa, junassa, ja ratikassa.
Mukavuus
Mukavuus on tärkeä tekijä kaupunkipyörää valitessa, varsinkin jos pyörä on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Perinteiset kaupunkipyörät, kuten hollantilaiset pyörät, tarjoavat pystyssä olevan ajoasennon, jossa selkä pysyy suorassa, kun taas urheiluisempien mallien ajoasento on enemmän eteenpäin kallistunut. Kannattaa siis miettiä, millainen ajoasento on pitkällä aikavälillä ja toistuvassa käytössä mukavin.
Kaupunkipyörä Vaihtoehdot
Kaupunkipyöriä löytyy useita erilaisia ja eri vaihtoehtojen määrä voi tuntua hämmentävältä. Eri pyörillä ovat omat erityisominaisuutensa, jotka tekevät niistä sopivan tietynlaista käyttöä ja käyttöympäristöä varten, ja on tärkeää valita pyörä, jonka ominaisuudet ja varustetaso sopii sille suunniteltuun käyttötarkoitukseen. Tässä yleisimmät kaupunkipyörä vaihtoehdot ja lyhyt selostus niiden käyttötarkoituksista:
Kaupunkipyörät
Kaupunkipyörät, tai city pyörät, ovat erinomainen yleispyörä kaiken tasoisille pyöräilijöille. Ne ovat tarkoitettu lyhyisiin matkoihin tasaisella ajoalustalla, eli toisin sanoen kaupunkiajoon. Niissä on matala runko, pystyssä oleva ajoasento ja vaihteita löytyy usein vain rajallinen määrä. Kaupunkipyörien vakiovarusteisiin kuuluu lokasuojat, tavarateline, ja seisontatuki ja ne ovat mainio valinta lyhyisiin työ- tai koulumatkoihin, sekä yleiseen kaupungissa liikkumiseen.
Hybridipyörät
Hybridipyörä on kaupunkipyörän ja maastopyörän yhdistelmä ja se sopiikin siis matkoihin, jossa maasto vaihtelee asfaltista sorateihin. Hybridipyörään on mahdollista kiinnittää lokasuojat, sekä tavarateline, mikä tekee siitä monikäyttöisen vaihtoehdon.
Maantiepyörät
Maantiepyörät ovat tarkoitettu vauhdikkaaseen ajoon ja pitkiin välimatkoihin. Ne ovat erityisesti vauhtia suosivien pyöräilyharrastajien suosiossa mutta sopivat myös erinomaisesti pidempiä työmatkoja varten. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maantiepyörät ovat perus kaupunkipyöriä kalliimpi vaihtoehto, joten ennen pyörän hankintaa kannattaa sen käyttötarkoitus miettiä tarkkaan.
Fitnesspyörä
Fitnesspyörät ovat suunniteltu kuntoilua varten mutta sopivat myös erinomaisesti pidempien työmatkojen taittamiseen. Ne muistuttavat maantiepyöriä mutta suora ohjaustanko tekee ajamisesta rennompaa. Fitnesspyörät ovat erinomainen valinta nopeakulkuista pyörää etsiville aloittelijoille.
Retkipyörä
Retkipyörällä tarkoitetaan pyörää, jossa yhdistyy kaupunkipyörän ja hybridipyörän eri ominaisuudet. Ne ovat erittäin kestäviä ja niihin on mahdollista yhdistää erinäisiä lisävarusteita lokasuojista, kantolaukkuihin. Monipuolisen muunneltavuuden ansiosta retkipyörät ovatkin loistava valinta niille, jotka tarvitsevat pyörään pidempiä ajomatkoja varten.
Maastopyörät
Maastopyörät ovat nimensä mukaisesti maastoajoon tarkoitettuja pyöriä. Vaikka niitä ei varsinaisesti ole suunniteltu kaupunkiajoon, kannattaa huomioida, että maastopyörät eivät pelkää Suomen talvea ja pysyvät pystyssä jopa lumisissa olosuhteissa. Näin ollen, ne ovat varteenotettava vaihtoehto, jos pyörää tarvitaan ympärivuotiseen käyttöön.
Taittopyörät
Jos pyörän pitää kulkea säännöllisesti mukava julkisessa liikenteessä, tai jos säilytystilaa pyörälle löytyy vain rajallisesti, taittopyörä voi olla loistava ratkaisu. Se taittuu kätevästi kokoon bussiin tai junaan astuttaessa ja modernien mallien ajettavuus on kohtuullisen hyvä, tehden niistä varteenotettavan vaihtoehdon kaupunkiajoon.
Tavarapyörät
Tavarapyörät ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu tavaroiden kuljettamiseen. Niiden avulla mukana kulkevat niin isommat ostokset, kuin lapsetkin ja valinnanvaraa näihin pyöriin löytyy kaksipyöräisestä, kolmipyöräiseen vaihtoehtoon. Tavarapyörät ovat ihanteellinen valinta pyörällä kulkeville perheille, sekä ammattilaisille, joiden on saatava isommat tavarat kulkemaan mukana.
Sähköpyörät
Sähköpyörissä on moottori, joka avustaa polkemista, tehden matkasta nopeampaa ja kevyempää. Ne sopivat monenlaiseen käyttöön, aina kuntoilusta, työmatkaan ja ovat mainio valinta, jos perinteinen pyöräily on fyysisesti liian rasittavaa.
Budjetti
Polkupyörän ostoon voi käyttää huomattavan määrän rahaa ja pyörän hintaan vaikuttaa usea eri tekijä, kuten pyörän merkki, kestävyys, materiaalien laatu, varustetaso, mukavuus, ja pyörän paino.
Satunnaiseen ajoon tarkoitettu kaupunkipyörän voi löytää alle 500 euron budjetilla. Tämä on hyvä aloittelijan budjetti, varsinkin jos pyörän käytön määrää ei vielä tiedetä. Esimerkiksi kaupunkipyöräilijöiden suosima Jopo on saatavilla tässä budjetti luokassa.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että halvempien pyörien laatu ei ole samantasoinen, kuin kalliimpien vaihtoehtojen. Ne ovat usein painavampia ja näin ollen, niillä liikkuminen on raskaampaa ja matalamman laatutason takia ne eivät myös usein kestä kulutusta samalla tavalla, kuin muut kalliimmat pyörät.
Jos pyörää tarvitaan muuhunkin, kun satunnaiseen kaupunkiajeluun, kannattaa harkita 500-1000 euron hintaluokkaa. Tästä hintaluokasta löytyy esimerkiksi hybridi – ja maastopyörä vaihtoehtoja, jotka sopivat aloittelijalle mutta kestävät isompaa kulutusta.
Yli 1000 euron budjetti on varmasti liikaa monelle pyörän ostajalle, mutta jos pyöräily on vakavasti otettava harrastus, tai jos pyörä toimii pääasiallisena kulkuvälineenä pitkiä matkoja kulkiessa, voi yli 1000 euron sijoitus olla paikoillaan. 1000–2000 euron budjetilla käyttöön löytyy erittäin hyvälaatuinen kulkuväline, joka kulkee niin maantiellä, kuin maastossakin.