Jope Ruonansuu kuolinsyy oli ruokatorven syöpä, joka vei hänen henkensä 18. heinäkuuta 2020. Vuonna 2018 Ruonansuu alkoi kärsiä äkillisestä painonlaskusta, väsymyksestä ja nielemisvaikeuksista. Ensimmäisessä tähystyksessä löydettiin pahanlaatuinen kasvain, mikä vahvisti hänen epäilynsä syövästä. Syöpädiagnoosin jälkeen Ruonansuu aloitti hoidot nopeasti, mutta sairaus vaikutti merkittävästi hänen elämänlaatuunsa. Hän menetti nopeasti kymmenen kiloa ja tunsi olonsa niin uupuneeksi, että jopa postilaatikolle kävely tuntui ylitsepääsemättömältä. Näistä vaikeuksista huolimatta hän säilytti positiivisen asenteen perheensä tuella.

Ruonansuu kertoi avoimesti kamppailustaan syöpää vastaan useissa haastatteluissa. Eräässä haastattelussa hän kuvaili, kuinka raskasta oli menettää voimia ja kykyä tehdä arjen perusasioita. Perheensä tuki oli hänelle korvaamaton, ja hän kertoi usein, kuinka tärkeää oli viettää aikaa lastensa kanssa ja löytää iloa arjen pienistä asioista.

Jope ja Mari Ruonansuu Linnan juhlissa vuonna 2016.
Jope ja Mari Ruonansuu Linnan juhlissa vuonna 2016.

Jope Ruonansuu vaimo Mari Ruonansuu ja lapset, tyttäret Sanni ja Siiri sekä poika Samuli, tukivat häntä taistelussa syöpää vastaan. Mari Ruonansuu on kertonut, kuinka tärkeää oli pysyä vahvana ja tukea miestään vaikeina aikoina. “Oli sydäntäsärkevää nähdä Jopen kamppailevan, mutta yhdessä me selvisimme jokaisesta päivästä,” Mari muisteli. Myös lapset toivat iloa ja voimaa Jopen elämään, vaikka sairaus rajoitti hänen toimintakykyään. “Isä opetti meille, että huumori auttaa selviämään vaikeistakin ajoista,” Sanni sanoi eräässä haastattelussa.

Ruonansuun avoimuus henkilökohtaisista vaikeuksistaan, kuten alkoholiongelmista ja terveydellisistä haasteista, teki hänestä monille esikuvan ja vertaistukihenkilön. Hän puhui julkisesti tyypin 2 diabeteksestaan ja sydänvaivoistaan sekä vuonna 2015 tehdystä vatsalaukun pienennysleikkauksesta, jonka seurauksena hän laihtui yli 40 kiloa. Ruonansuu kertoi usein, kuinka vaikeudet muovasivat häntä ihmisenä ja kuinka hän löysi huumoria ja toivoa haastavienkin aikojen keskellä. Jope Ruonansuun elämä ja ura jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriin, ja hänen perintönsä elää edelleen musiikin, sketsien ja dokumenttielokuvien kautta.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *