Miki Liukkonen isä, Esa Liukkonen, on puhunut avoimesti poikansa mielenterveysongelmista ja siitä, kuinka Miki ei saanut tarvitsemaansa apua. Miki, suomalaisen nykykirjallisuuden kirkas tähti, menehtyi itsemurhaan 4. heinäkuuta 2023. Hänen elämäänsä varjostivat pitkään mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat, joita hän käsitteli myös teoksissaan.

Eksklusiivisessa haastattelussa MOT-ohjelman toimittaja Kirsi Karppiselle, Miki Liukkonen isä Esa Liukkonen puhui avoimesti poikansa kamppailuista. Esa Liukkonen kertoo, että Miki oli erityisen luova ja huumorintajuinen lapsi, jonka persoona välittyi hänen kirjoituksissaan ja julkisissa esiintymisissään. Käännekohta Mikin elämässä oli hänen äitinsä, sairaanhoitajan, menehtyminen syöpään seitsemän vuoden taistelun jälkeen, kun Miki oli vasta 18-vuotias. Tämä tragedia syvensi hänen ahdistustaan ja masennustaan, joihin hän haki apua, mutta koki usein jäävänsä ilman riittävää tukea.

Esa on ilmaissut pettymyksensä mielenterveyspalveluiden puutteista Suomessa. Hän kertoo, että Miki kävi läpi useita terapiajaksoja ja sai erilaisia diagnooseja, kuten epävakaan persoonallisuushäiriön, mutta hoito ei ollut riittävää. Miki haki aktiivisesti apua ja halusi parantua, mutta koki usein, ettei häntä otettu vakavasti tai hoidettu tarpeeksi intensiivisesti.

Esa kertoo Mikin viimeisistä hetkistä ja hänen epätoivoisesta kamppailustaan. Keväällä 2023 Miki teki vakavan itsemurhayrityksen ja joutui sairaalaan lääkemyrkytyksen vuoksi. Valitettavasti, vaikka hänellä oli taustalla useita itsemurhayrityksiä, hän ei saanut osastohoitoa, mikä olisi saattanut pelastaa hänen henkensä.

Esa Liukkonen on puhunut julkisuudessa, jotta mielenterveyspalveluiden epäkohdat tulisivat näkyviksi ja jotta muita voitaisiin auttaa paremmin. Hän korostaa, että Mikin kohtalo ei saisi toistua muilla. Mikin teokset, kuten “O” ja “Elämä: esipuhe,” ovat hänen perintönsä, jotka kuvaavat syvästi inhimillisiä tunteita ja elämän monimutkaisuutta.

Miki Liukkonen hautajaiset pidettiin Oulun tuomiokirkossa 29. heinäkuuta 2023. Seremonia muistutti meitä mielenterveyden tärkeydestä ja siitä, kuinka hoidon puutteet voivat johtaa traagisiin seurauksiin. Esa Liukkonen toivoo, että Mikin tarina herättää yhteiskunnallista keskustelua ja parantaa mielenterveyspalveluita Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *